Preventietips chalet-verzekeren.nl

Een aantal preventietips voor u op een rijtje!

Natuurlijk bent u zuinig op uw chalet en daarom kiest u ook voor de beste chaletverzekering.  Nog beter dan een schade moeten claimen op uw chaletverzekering is natuurlijk het voorkomen van schade. Chalet-verzekeren.nl heeft voor u een aantal tips onder elkaar gezet. Deze tips hebben we onderverdeeld in de volgende twee punten:
  • Winter onderhoud- / preventietips
  • Zomer onderhoud- / preventietips

Winter onderhoud- / preventietips

1 Draai de hoofdkraan dicht en de aftap kraan open

Wanneer u uw chalet afsluit voor het winterseizoen is het verstandig om alle kranen en eventuele buitenkranen in de woning open te draaien. Dit geldt ook voor de douchekop. Leg de kop op de grond zodat het water uit de slang kan lopen.

2 Trek het toilet door en maak de stortbak en het toilet droog

Wanneer u de hoofdkraan dicht heeft gedraaid, trekt u het toilet nog eenmaal door en maakt u de stortbak droog. Om vieze geuren te voorkomen kunt u de stortbak vullen met oude kranten.

3 Schakel stroom en gas helemaal uit

Wanneer u tijdens de winter uw chalet lange tijd niet gebruikt, haal dan de stekkers uit het stopcontact of plaats een inductiebeveiliger. Uiteraard sluit u het gas ook af.

preventietips chaletverzekering4 Zorg ervoor dat ook de geiser en boiler watervrij zijn

Wanneer u tijdens de winter geen gebruik maakt van uw chalet kan het in uw chalet bij zware vorst ook binnen vriezen. Zorg er dan ook voor dat de geiser en boiler watervrij zijn om schade door bevriezing te voorkomen. Wanneer de CV langdurig uitstaat, tap deze dan af.

5 Vul alle afvoeren (o.a. gootsteen) met antivries

Om te voorkomen dat afvoeren door achterblijvend water in bijvoorbeeld de zwanenhals alsnog kapot vriezen, kunt u er voor kiezen om deze afvoeren te vullen met antivries.

6 Sluit luiken om schade door sterke wind te voorkomen.

Wanneer uw chalet is voorzien van luiken, sluit deze luiken dan wanneer u uw chalet voor de winter verlaat en zet deze goed vast. Hiermee voorkomt u schade die door sterke wind kan worden veroorzaakt.

7 Ventileren

Ventileer uw chalet goed door roosters open te zetten en de binnendeuren en kastjes op een kier te laten staan.

8 Omgeving

Controleer de omgeving van uw chalet. Let daarbij bijvoorbeeld op losse takken of zieke bomen. Deze breken makkelijk af of kunnen op uw chalet vallen met alle gevolgen van dien.

Zomer onderhoud- / preventietips

1 Draai de binnenkranen dicht om vervolgens de hoofdkraan open te draaien.

Het klinkt heel logisch, maar u zult niet de eerste zijn die eerst de hoofdkraan opendraait en er vervolgens achterkomt dat alle kranen in uw chalet volop water geven en de douchekop alle kanten op spuit in de badkamer.

2 Controleer de werking van toilet, kranen en eventuele andere apparatuur.

Maak een controlerondje door uw chalet en check of alle kranen, het toilet en elektrische apparatuur het nog steeds allemaal doen.

3 Zorg dat de woning goede sloten heeft

Wanneer u uw chalet regelmatig gebruikt bewaart u zeer waarschijnlijk ook meer spullen in uw chalet. Zorg er daarom voor dat uw chalet goede sloten heeft (vergelijkbaar met 2 sterren SKG-gecertificeerd) én dat kostbaarheden buiten het zicht staan om inbraak te voorkomen.

4 Reinig de dakgoten regelmatig om lekkage te voorkomen.

Dakgoten kunnen zeker in een bosrijke omgeving snel verstopt raken met lekkage en overstroming tot gevolg. Reinig daarom reglematig de dakgoten van uw chalet.

5 Sluit het gas aan en test gasstel, geiser en kachel.

Wanneer u na de wintersluiting van uw chalet het gas weer aansluit, test dan direct of het gasstel, de geiser en de kachel naar behoren werken.

6 Draai altijd de hoofdkraan voor gas en water dicht als je naar huis gaat.

Het is aan te raden om altijd de hoofdkraan voor gas en water dicht te draaien wanneer u weer naar huis gaat.

7 Lekkage voorkomen

Controleer ieder jaar de kitnaden van uw chalet om lekkage te voorkomen.

8 Schoonmaken

Laat ieder jaar de kachel, geiser of cv schoon- maken door een erkend installateur.